Szukaj na tym blogu

Pomarańczowe ciasto



Składniki na średnice 26 cm:

  • 4 jajka
  • 160 g cukru pudru
  • 220 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • odrobina aromatu waniliowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy 
  • 100 ml soku z pomarańczy 
  • szczypta soli
Lukier:
  • cukier puder
  • sok pomarańczowy
Sposób wykonania:
  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym jajku  nie przerywając miksowania.
  3. Do masy dodać skórkę z pomarańczy, aromat waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i sól. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać sok z pomarańczy. 
  4. Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  5. Gdy ciasto wystygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku pomarańczowego.
Smacznego ;) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger