Pomarańczowe ciasto
Składniki na średnice 26 cm:
- 4 jajka
- 160 g cukru pudru
- 220 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina aromatu waniliowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- szczypta soli
Lukier:
- cukier puder
- sok pomarańczowy
Sposób wykonania:
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania.
- Do masy dodać skórkę z pomarańczy, aromat waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i sól. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać sok z pomarańczy.
- Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
- Gdy ciasto wystygnie polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku pomarańczowego.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz