Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis

Chleb pszenny na suchych drożdżach
Chleb pszenny na suchych drożdżach

Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie.

Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie, zostajemy w domu!

Składniki na jeden bochenek:

  • 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
  • 8 g drożdży suchych
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba do piekarnika, spryskajcie wnętrze (nie sam chleb) zimną wodą. Czynność powtarzajcie co kilka minut.

Chleb pszenny na suchych drożdżach
Chleb pszenny na suchych drożdżach

Zobacz inne przepisy na domowy chleb:

Chleb Z Suszonymi Śliwkami I Żurawiną

Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal)

Chleb Pszenny Z Suszonymi Pomidorami

Chleb Żytni Z Prażoną Cebulką (203 Kcal)

Chleb Żytni Z Ziarnami I Płatkami Owsianymi

Print Friendly, PDF & Email