niedziela, 15 marca 2020

Zupa gulaszowa



Zupa gulaszowa to taki „rozwodniony” gulasz i tak jak w gulaszu mięso musi być podsmażone i potem duszone, a nie po prostu wrzucone do wody, jak w „zwykłej” zupie.
Zupę gulaszową można przygotować z różnych rodzajów mięs, najlepiej z dwóch.
Proponuję zupę gulaszową z mięsem wołowym i wieprzowym.

Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2 cm.
Cebulę i paprykę pokroić w niedużą kostkę.
Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać bulionem (tak aby mięso przykryć) i dusić do miękkości.
Wieprzowinę podsmażyć na tłuszczu, gdy się zrumieni przełożyć do garnka (nie tego z wołowiną – wołowinę i wieprzowinę dusimy oddzielnie).
Cebulę podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem.
Przełożyć do mięsa wieprzowego, zalać bulionem i dusić.
Paprykę podsmażyć, przełożyć do wieprzowiny.
Pod koniec duszenia dodać pomidory.
Dusić aż mięso będzie miękkie.
Gdy oba mięsa będą miękkie połączyć je.
Wlać pozostały bulion.
Zagotować.
Doprawić do smaku paprykami, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Zagotować.
Podawać z chlebem lub ziemniakami.


Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, dodać do zupy gulaszowej.



  • 300 g mięsa wołowego bez kości (łopatka),
  • 300 g mięsa wieprzowego bez kości (karkówka),
  • 2 – 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 strąki papryki (czerwona, zielona),
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych,
  • 2 l bulionu (najlepiej wołowy),
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej),
  • papryka mielona słodka,
  • papryka mielona ostra,
  • papryka mielona wędzona,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • cukier,
  • sok z cytryny,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz