Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Babka z niespodzianką

Babka z niespodzianką to tak naprawdę dwa ciasta w jednym. Mamy tutaj połączenie pysznego ciasta czekoladowego i klasycznego ciasta ucieranego. Jest to przepis zarówno dla osób, które uwielbiają ciasta czekoladowe i dla osób, które lubią przygotować ciasta, które nie zajmują dużo czasu. Babka z niespodzianką to doskonały wypiek również na przyjęcia dziecięce. Maluchy na pewno się zdziwią i ucieszą jak zobaczą taki nietypowy wypiek. Tak naprawdę to ciasto ma wszystkie cechy, które powinno mieć dobry wypiek. Jest proste i łatwe w przygotowaniu. Doskonale smakuje. Moim zdaniem babka z niespodzianką to wypiek na każdą okazję. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
150 g oleju
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
ciasto różowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
100 ml oleju
10 g proszku do pieczenia
5 ml barwnika czerwonego
4 jajka
dodatkowo
100 g czekolady mlecznej
forma do wycinania ciastek w kształcie serca
Ciasto różowe: Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję barwnik. Miksuję. Dodaję olej. Miksuję. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Masę przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciasto kroję na plastry. Wykrawam serca.
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej. Miksuję. Dodaję kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Połowę ciasta przelewam do formy. W środku układam pionowo ciasto różowe. Drugą połowę masy przelewam do formy. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto.
ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, kakao
ciasto czekoladowe, ciasto ucierane, kakao
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty

Drukuj