Zupa krem serowo-cebulowa

Pyszna zupa krem
Pierwszy raz zupę krem serowo-cebulową jedliśmy w restauracji, na początku tego roku. Posmakowała nam tak bardzo, że postanowiliśmy ją odtworzyć. Nieskromnie przyznamy, że wyszła nam wyśmienicie. Jeśli więc lubicie zupy krem, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Zupa krem serowo-cebulowa


SKŁADNIKI:
- 5 cebul
- 2 średnie ziemniaki
- 300 g sera topionego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oleju
- przyprawy (ostra papryka, tymianek, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa, 1 łyżka soli kamiennej)

Cebulę, ziemniaki i czosnek kroimy, a następnie wrzucamy do garnka. Delikatnie smażymy z dodatkiem oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy ostrą paprykę, tymianek, majeranek, kminek i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie (ok. 25 minut). Całość blendujemy. Garnek stawiamy na małym ogniu i dodajemy ser topiony, cały czas mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą do smaku. Całość blendujemy jeszcze raz.

Polecamy podawać z grzankami, do których przepis znajdziecie w poście: zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą.

Czas przygotowania: 1 godzina

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam grancuska zupe cebulowa, ale z serkiem topionym jeszcze nie jadlam :D

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.