środa, 11 marca 2020

Sałatka z papryki konserwowej

salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

Papryka konserwowa jest sama w sobie smacznym dodatkiem do obiadu czy kanapek. Jest wyrazista w smaku i ładnie wygląda. Ale można jej nadać jeszcze więcej smaku i aromatu, robiąc z niej pyszną sałatkę/surówkę. Taka surówka jest piękna i kolorowa, a co najważniejsze bardzo fajna w smaku. Oto przepis:

Składniki:
3-4 kawałki papryki konserwowej żółtej
3-4 kawałki papryki konserwowej czerwonej
2 nieduże cebule
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę. Przesmażyłam ją aż zmiękła. Następnie przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Wymieszałam i chwilę razem przesmażyłam, po czym zdjęłam z ognia i odstawiłam. Paprykę konserwową wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paseczki. Przełożyłam ją do miski. Dodałam przesmażoną cebulę oraz posiekaną rzeżuchę. Wszystko przyprawiłam jeszcze do smaku odrobiną soli i pieprzu i dokładnie wymieszałam. Sałatkę można podać od razu po przygotowaniu, lub po schłodzeniu w lodówce. Ja ją podałam jako dodatek do sztuki mięsa duszonego na patelni, ale można ją zajadać również samą, lub jako dodatek do innych potraw.

SMACZNEGO!!!
salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz