Jabłecznik z twarożkowym kremem.


     Pyszny, soczysty i kremowy jabłecznik na pewno zadowoli podniebienia większości z Was. Masa budyniowo-jabłkowa jest znakomita, można ją wykorzystać np. do nadziewania naleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :).


Składniki na Jabłecznik z twarożkowym kremem: na formę 25x38 cm
3 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
100 ml oleju
200 g mąki wymieszanej z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia

     Jajka ubijamy na puszystą masę, dodaje my partiami cukier i dokładnie miksujemy do uzyskania jasnej, pulchnej masy. Teraz dodajemy na przemian po trochę mleka, oleju i przesianej mąki, dokładnie miksujemy i przekładamy na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy.

MASA BUDYNIOWO-JABŁKOWA:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na 3/4 litra mleka (lub 1 i 1/2 op. budyniu na 1/2 litra mleka) czyli 60 g proszku budyniowego
2 łyżki soku z cytryny
300 ml wody

     Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w 1 cm kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny, połowę wody, cukier i cynamon. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. W reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy do jabłek i gotujemy jeszcze około minuty do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone ciasto, studzimy.

KREM TWAROŻKOWY:
200 g schłodzonej śmietany 30%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru cytrynowego (lub 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej)
250 g mielonego, białego sera

     Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem cytrynowym. Twaróg miksujemy, dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką. Krem przekładamy na masę jabłkową, wyrównujemy i chłodzimy co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto można oprószyć cynamonem.
Gotowe!


Komentarze

Prześlij komentarz