Chcesz znaleźć alternatywę dla ciasta marchewkowego? A może szukasz przepisu na coś bardziej zdrowszego? A może chcesz zaskoczyć gości?

W takim razie nasz przepis na zielone ciasto, znane jeszcze jako „ciasto las” lub „ciasto zielony mech” idealnie się sprawdzi. Przepyszne, nietypowe ciasto z tajemniczym składnikiem. Zaintrygowany? To do dzieła.

Ciasto Las, Leśny Mech albo zielone ciasto

Składniki na Ciasto Las:

Ciasto:

  • opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku 450 g
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilowy lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilowego
  • 1 opakowanie śmietana-fix, przyda się do usztywnienia kremu

Dekoracja:

  • granat, borówki i mięta do dekoracji
Ciasto Las, Leśny Mech albo zielone ciasto

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrażamy szpinak, odciskamy sok, ale nie w całości. Blendujemy na jednolitą masę.
  2. W przypadku użycia świeżego szpinaku myjemy go, wkładamy do garnka i podgrzewamy ok 2 minut jednocześnie mieszając. Szpinak musi zwiędnąć. Przekładamy taki szpinak do miski, nieco odciskamy, ale nie za bardzo, i miksujemy na jednolitą masę.
  3. Ocieplamy jajka wkładając do ciepłej wody, wystarczy kranówka. Zostawiamy jajka na 15 min.
  4. Wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą pianę.
  5. Miksując na małych obrotach wlewamy olej. Dodajemy masę szpinakową i miksujemy, aż składniki się połączą.
  6. Wsypujemy do ubitych jajek wcześniej przesiana mąkę i dodajemy proszek d pieczenia. Krótko miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
  7. Smarujemy formę do pieczenia masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do formy.
  8. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka.
  9. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
  10. W międzyczasie robimy krem. Do misy miksera wkładamy ser mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.
  11. Ubijamy przez kilka minut. Masa musi zwiększyć objętość. Dodajemy śmietanę-fix, aby zachować objętość i gęstość masy.
  12. Kroimy ciasto na 2 części. Dolną odkładamy na talerz. Górną część za pomocą blendera przerabiamy na „piach”.
  13. Wykładamy krem mascarpone na dolną część ciasta. Krem posypujemy powstałym zielonym „piachem”.
  14. Dekorujemy ciasto granatem, borówkami i listkami mięty.
  15. Ciasto „Las” / „Leśny Mech” gotowe. Smacznego.
ТОРТ ЛЕС, ЛЕСНОЙ МОХ ИЛИ ПРОСТО ЗЕЛЕНЫЙ ТОРТ
Ciasto Las, Leśny Mech albo zielone ciasto

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta tutaj.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).