Kasza bulgur, obok ryżu to podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Jest ona bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi, działają uspokajająco. Jest również skarbnicą kwasu foliowego, ważnego dla kobiet w ciąży. Posiada również największą zawartość błonnika spośród innych kasz pszenicznych. Wyróżnia ją również duża zawartość potasu, fosforu i magnezu. Dzięki dużej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku, daje nam uczucie sytości. Dzisiaj mam dla was przepis na pomidorową kaszę bulgur z kurczakiem. Danie to ma ciekawy smak, przez dodanie sera pleśniowego i suszonych pomidorów. Ponadto jest sycące i do przygotowania na jednej patelni.
Składniki:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g kaszy bulgur
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą chili. Odstawić na 10 minut.
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, zrumienić. Dodać cebulę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Można wlać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów lub wody. Pomieszać. Dodać ugotowaną kaszę. Wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem. Zdjąć z ognia. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wymieszać, aby ser się rozpuścił. Przed podaniem posypać natką pietruszki.