poniedziałek, 9 marca 2020

Babka cytrynowa z makiem


Bardzo prosta i bardzo smaczna babka cytrynowa z dodatkiem maku. Ze składników ogólnodostępnych :). Babka jest mięciutka, puszysta, aromatyczna. Nie rezygnujcie z lukru - podkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :).



Składniki:
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • 3 duże jajka
  • 165 g cukru
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka maku
  • sok z 2 - 3 małych cytryn 
  • skórka otarta z 3 małych cytryn, wyszorowanych i sparzonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • 130 g cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak, wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Masło powinno być naprawdę dobrze napowietrzone. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować.

Dodać przesiane suche składniki oraz śmietanę i wymieszać szpatułką ( na tym etapie nie używamy już miksera! ) tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze 160° - 165°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę, całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu polukrować.


Lukier:

Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki lub soku z cytryny - jeżeli będzie zbyt gęsty.


Smacznego :)


6 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates