Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem to wypiek, który zaskakuje pod wieloma względami. Jest to dosyć proste ciasto, które przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Doskonale smakuje. Ciasto z koksem to moim zdaniem taki nieco inne ciasto czekoladowe. Taki o to wypiek sprawdzi się doskonale na spotkaniach rodzinnych. Jest to na tyle uniwersalne ciasto, że na pewno posmakuje wszystkim. W moim domu ciasto z koksem doskonale sprawdziło się jako pyszne, niedzielne ciasto do kawy. Wszyscy domownicy byli wprost oczarowani tym wypiekiem. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
120 ml mleka skondensowanego
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
6 jajek
beza kokosowa
200 g wiórków kokosowych
200 g cukru
50 ml śmietany 30%
10 g mąki ziemniaczanej
2 białka
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Następnie do masy dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej.
Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy śmietanę, mąkę oraz kokos. Miksujemy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy połowę ciasta czekoladowego. Następnie na cieście układamy bezę kokosową. Na wierzch ponownie wlewamy ciasto czekoladowe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
ciasto, ciasto czekoladowe, kokos
ciasto, ciasto czekoladowe, kokos
Smacznego ! Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 17.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj