Brownie daktylowe – pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach i mocno kakaowe. Bez cukru białego, słodzone daktylami. Baz białej mąki, przygotowane na mące pełnoziarnistej.
Nie wiem czy znacie taki produkt jak cukier daktylowy – to nic innego jak wysuszone a następnie sproszkowane daktyle. Bardzo fajnie nadaje się do przygotowywania wypieków i deserów, nieźle smakuje z napojami mlecznymi typu kakao bo z kawą czy herbatą mojej rodzinie nie smakował (ja nie słodzę). Osobiście lubię wypróbowywać zamienniki ordynarnego białego cukru i szukać zdrowszej opcji.
PRZEPIS BROWNIE DAKTYLOWE
Składniki Brownie daktylowe:
- 3 jajka
- 2 szkl mąki pszennej graham typ 1850
- 1 szkl cukru daktylowego (suszone, sproszkowane daktyle)
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- aromat migdałowy
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Jak zrobić brownie daktylowe:
- Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek jaj.
- Następnie białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier daktylowy i ubijamy dalej.
- Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilkę.
- Potem do powstałego kogla mogla dodajemy mąkę graham, proszek do pieczenia, sodę, kakao, aromat.
- Następnie dodajemy olej i mleko.
- W kolejnym kroku mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
- Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30x30cm).
- Pieczemy ok 60 min w 180st (do suchego patyczka).
- Lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
a co jeśli nie mamy cukru daktylowego?
hmmm jest podstawą tego ciasta 😉
mozemy zrobic inne ciasto lub uzyc zwykłego cukru ale to juz nie bedzie brownie daktylowe 😉
300 kcal w 100 g ciasta nie wiem czy to takie fit.Całe ciasto wg .przepisu ok 2950 kcal.
a gdzie jest napisane, że jest fit?
Dzień dobry,
jestem zachwycona Pani blogiem, korzystam z przepisów, polecam koleżankom. Dziękuję!