Potrawka z kurczaka – to pysznie i szybkie danie, które czasami robię, gdy zostanie mi nieco mięsa i bulionu z rosołu. Wtedy wykonanie takiego dania zajmuje dosłownie 10 minut :) Super się sprawdza jako pomysł na obiad dla dzieci. Jeśli zostanie Wam rosół z niedzielnego obiadu, to gorąco polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na potrawkę z kurczaka.
Potrawka z kurczaka
Bez dwóch zdań, najlepsza potrawka to taka, przygotowana na pysznym, domowym rosole. Jej wykonanie zajmuje wtedy tylko kilka minut. Niektórzy do potrawki z kurczaka dodają jeszcze mrożony groszek, ale ja średnio za nim przepadam, więc go pomijam :) Czasami tylko się u nas pojawia w tym daniu, na prośbę mojego Męża, który zielony groszek uwielbia :)
Delikatne, gotowane mięso z kurczaka z marchewkę jest super propozycją na obiad dla dzieci. Moja córka wręcz kocha to danie i mogłaby się nim zajadać praktycznie, co tydzień :)
Najczęściej taką potrawkę z kurczaka podaję z ryżem (parboiled lub basmati), ale zdarza mi się ją też serwować w towarzystwie ziemniaków. W obu przypadkach smakuje pysznie! Moja córka zaś uwielbia to danie w wersji z kaszą pęczak.
Wedle uznania do potrawki z kurczakiem można dodać do smaku sok z cytryny oraz śmietankę (dodajemy je na sam koniec przygotowywania potrawy). Ja zazwyczaj ich nie dodaję :) Za to sok z cytryny i śmietanka obowiązkowo pojawiają się u nas w białym sosie z rodzynkami do ryżu.
Potrawka z kurczaka – Składniki (na 2 duże porcje):
- ok. 250 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
- 2 średnie ugotowane marchewki z rosołu – ok. 180 g
- 1 szklanka odcedzonego rosołu (bulionu) – 250 ml
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka (lekko czubata) mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek do oprószenia dania
- ok. 150 g ryżu białego
Przepis na potrawkę z kurczaka:
- Z mięsa z rosołu odmierzyć 250 gramów (u mnie są to kawałki piersi, udek oraz skrzydełek). Odłożyć również 2 średniej wielkości marchewki (ok. 180 gramów). Marchewki pokroić w plasterki, a mięso z kurczaka poszarpać na mniejsze kawałki.
- Z rosołu odcedzić również 1 szklankę bulionu (ok. 250 ml).
- Na patelni, na nie dużym płomieniu roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić 1 łyżkę mąki i mieszać dość energicznie za pomocą drewnianej łyżki do czasu połączenia się składników w jednolitą masę bez grudek. Następnie na patelnię wlać bulion (odcedzony rosół), ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, wrzucić do sosu mięso z kurczaka i dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę i podgrzewać przez ok. 1 minutę aż marchewka będzie ciepła. Ściągnąć potrawkę z kurczaka z ognia. Na koniec oprószyć danie świeżo posiekanym koperkiem. Wedle uznania na sam koniec można doprawić jeszcze potrawkę odrobiną soli i pieprzu, aczkolwiek mój rosół jest dość wyrazisty w smaku, więc dalsze doprawianie w moim przypadku nie było konieczne.
- Na talerzach wyłożyć ugotowany ryż (wg instrukcji na opakowaniu) i polać go wcześniej przygotowaną potrawką. Można też ją podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Witam.
Skorzystałem z przepisu, a potem go jeszcze trochę udoskonaliłem.
Do sosu z masła i mąki dodałem przed kurczakiem dodałem pokrojone pieczarki i na koniec całość posypałem papryką. Efekt mnie pozytywnie zaskoczył. polecam i pozdrawiam
Ja zas zaserwowalam te danie. ..Francuzom, ale z plackami ziemniaczanymi, furora!
No spróbuje to zrobić dla mojej żony Chorwatki w Indiana USA. Piotr
Och Piotr. To takie nic nie znaczące… Chwalisz się, czy, żalisz? W USA to tłustego fastfóda jej zaproponuj
często robię taką potrawke z kurczaka, moje niejadki ją uwielbiają:-)
Wygląda bardzo apetycznie!
Oj pamiętam jak mama robiła, aż chętnie spróbuję zrobic