Prosty przepis na domową pizze

Prosty przepis na domową pizze A na weekend pizza 😉 Dziś polecam Wam prosty przepis na domową pizze. Mała ilość składników – tu przeważają mięsne (na specjalne życzenia męża) i proste wykonanie. Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy domowe pizze. Oczywiście dodatki możecie dowolnie zmieniać i zwiększać. Na moich pizzach zazwyczaj królują też pieczarki. Tym razem ich jednak zabrakło i… smak na tym nie ucierpiał. Spróbujcie. Miłego weekendu.

Składniki: (pizza na dużą blachę)

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • sos pomidorowy do wysmarowania pizzy lub opcjonalnie ketchup
  • 4 kabanosy z boczkiem Duda
  • 3 małe papryczki (u mnie żółta i czerwone)
  • kilka plasterków krakowskiej z indyka Duda
  • około 300 g sera – najlepiej mozzarella

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę (lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski.

Blaszkę (duża z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Następnie nakładamy warstwę sera i dodatki (kabanosy  i papryczki kroimy na mniejsze kawałki). Całość można jeszcze posypać serem.

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-11 minut (czas zależy od ustawień piekarnika – z termoobiegiem lub bez i temperatury). Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz