Jak wiecie moim wielkim marzeniem jest podróż do Indii.
A, że marzenia są po to , żeby je spełniać … a nie tylko po to, żeby sobie były,to mam nadzieję , że już niedługo będą pakować walizki.
A zanim to nastąpi uroki Indii odkrywam poprzez tamtejszą kuchnię :)
Dziś mam dla Was wspaniały przepis na przepysznego kurczaka do pyaza czyli kurczaka w cebuli.
Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.
Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.
Najbardziej smakują one po odgrzaniu, na drugi dzień , kiedy to smaki się zmieszają i wydobędzie cały aromat.
Najlepiej przygotowywać je dzień wcześniej.
Ja tak zrobiłam … a w przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką z serii Click&Cook – prezent od firmy Ballarini.
Zobaczcie co działo się w kuchni!
SKŁADNIKI:
* udka z kurczaka – 2 szt
* olej – 80 ml
* duża cebula – 2 szt
* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka
* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka
* czosnek – 1 duży ząbek
* chili – 0,5 łyżeczki
* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki
* kardamon – 2 szt
* pieprz ziarnisty – 2 szt
* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki
* letnia woda – 150 ml
* sok z cytryny – 1 łyżka
* zielona papryczka chili – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.
Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.
Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.
Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.
Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.
Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).
Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.
Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.
Smacznego!
I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii?
Mam nadzieję, że tak!
A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis!
*
*
*
Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.
Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez całą noc, by zajadać się nim później na obiad.
Przechowywanie w lodówce miałam zdecydowanie ułatwione, dzięki składanym rączkom!
Przechowywanie w kuchennych szafkach również est dzięki temu niesamowicie ułatwione!
PRZED ZŁOŻENIEM:
PO ZŁOŻENIU:
( jak widać nie dość , że spokojnie zmieścił się pod półkę, to jeszcze obok bez problemu wcisnęłam dużego arbuza )
Garnek zdał test na 6!
*
*
*
INFORMACJE:
Garnek + pokrywka pochodzą z linii Click&Cook.
Ma 24 cm średnicy.
Produkty te przeznaczone są głównie wszędzie tam gdzie miejsce lub waga są kluczowymi kwestiami decydującymi o jego zakupie – małe kuchnie, turystyka – caravaning, jachty , przyczepy kempingowe itp.
System Click zapewnia optymalne wykorzystanie przestrzeni.
Dzięki składanym rączkom możemy włożyć jeden garnek do drugiego.
Przechowując w lodówce , w piekarniku czy w szafce zyskujemy dodatkową przestrzeń.
To samo tyczy się miejsca w zmywarce!
Pokrywki z serii Click&Cook są zaprojektowane w równie nowatorski sposób, który pozwala im na nie zajmowanie więcej przestrzeni niż talerze.
Dzięki składanym uchwytom, które możemy złożyć razem z pokrywkami, wkładając je do zmywarki lub szafki oszczędzamy znaczną część kuchennej przestrzeni.
Uchwyty pokrywek serii Click&Cook czynią gotowanie bezpieczniejsze i prostsze.
Gotując nie ma już potrzeby odkładania łyżki w osobne miejsce, teraz można położyć ją wprost na uchwyt pokrywki.
*
*
*
Zobaczcie jak to wygląda na filmie!
*
*
*
DANE TECHNICZNE:
* 3-wartswowa nieprzywierająca powłoka wzmocniona cząstkami ceramicznymi
* Ergonomiczny, termoizolacyjny uchwyt
* Idealne do piekarników elektrycznych, gazowych jak i halogenowych
* Można myć w zmywarce
* Powłoka Keravis – powłoka antyadhezyjna
* 5 lat gwarancji
Produkcja : Włochy
( informacja ze strony Ballarini.pl )
*
*
*
Garnki i pokrywki ( ten i wiele innych! ) można kupić na stronie Ballarini.
GARNEK : ( z boku wybieramy rozmiar – mój 24 cm ) – http://ballarini.pl/garnek-click-and-cook
POKRYWKA : http://ballarini.pl/pokrywka-click-cook
Osobiście bardzo polecam i z całą pewnością wykorzystam go jeszcze niejeden raz w moich kulinarnych podróżach :)
6 komentarzy
Ballarini Blog – Ostra na słodko o Ballarini
14 sierpnia 2014 at 12:56[…] wpis dotyczący naszego sprzętu z serii Click&Cook tym jednak razem pojawił się na blogu Ostra na słodko, gdzie został poddany próbie przygotowania dania indyjskiego. Gorąco zapraszamy do zapoznania […]
Kurczak po kreolsku
24 sierpnia 2014 at 13:09[…] mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po […]
Tagliatelle z mięsem i groszkiem
15 września 2014 at 06:19[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską. […]
Kukurydza na ostro
29 września 2014 at 07:17[…] Kolejny przepis kuchni indyjskiej! […]
Kurczak Tikka masala
14 października 2014 at 06:41[…] Czujecie zapach indyjskiej kuchni? […]
BUTTER CHICKEN - MURGH MAKHANI ( KURCZAK W MAŚLE )
9 grudnia 2014 at 06:35[…] Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków). […]