Słoneczna owsianka z kaki – pyszna – idealny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia – danie ciepłe, sycące na długo, rozgrzewające,
niskokaloryczne.

W wersji dla niemowlaka nie polewam owsianki syropem klonowym i nie posypuje morwą.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, białko bogate w aminokwasy egzogenne, zdrowe tłuszcze (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, witaminy z grupy B, A, D, E, K, błonnik pokarmowy. Jest ubogi w sód. Ma mniejszą od pozostałych zbóż zawartość skrobi a znacznie większą beta-glukanów.

Zaczynacie dzień od ciepłego posiłku? Co dziś u Was było na śniadanie?

 

 

PRZEPIS OWSIANKA Z KAKI

Składniki owsianka z kaki:

  • pół szkl płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1 owoc kaki
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 suszone daktyle
  • łyżeczka siemienia lnianego złocistego
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 szkl mleka krowiego lub roślinnego
  • suszona morwa

 

Jak zrobić owsianka z kaki:

  1. Zaczynami od kaki. Najpierw owoc myjemy, potem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Następnie do rondelka wsypujemy płatki owsiane.
  3. Potem do płatków dodajemy siemię lniane, posiekane daktyle, szczyptę soli i kaki.
  4. W kolejnym kroku zalewamy wszystko dwoma szklankami wody i gotujemy kilka minut aż płatki napęcznieją.
  5. Potem dodajemy mleko i gotujemy jeszcze minutkę.
  6. Przed zjedzeniem polewamy owsiankę syropem klonowym i posypujemy suszonym owocem morwy.