Słoneczna owsianka z kaki – pyszna – idealny pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia – danie ciepłe, sycące na długo, rozgrzewające,
niskokaloryczne.
W wersji dla niemowlaka nie polewam owsianki syropem klonowym i nie posypuje morwą.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, białko bogate w aminokwasy egzogenne, zdrowe tłuszcze (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe), żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, witaminy z grupy B, A, D, E, K, błonnik pokarmowy. Jest ubogi w sód. Ma mniejszą od pozostałych zbóż zawartość skrobi a znacznie większą beta-glukanów.
Zaczynacie dzień od ciepłego posiłku? Co dziś u Was było na śniadanie?
PRZEPIS OWSIANKA Z KAKI
Składniki owsianka z kaki:
- pół szkl płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1 owoc kaki
- szczypta soli himalajskiej
- 3 suszone daktyle
- łyżeczka siemienia lnianego złocistego
- łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 szkl mleka krowiego lub roślinnego
- suszona morwa
Jak zrobić owsianka z kaki:
- Zaczynami od kaki. Najpierw owoc myjemy, potem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Następnie do rondelka wsypujemy płatki owsiane.
- Potem do płatków dodajemy siemię lniane, posiekane daktyle, szczyptę soli i kaki.
- W kolejnym kroku zalewamy wszystko dwoma szklankami wody i gotujemy kilka minut aż płatki napęcznieją.
- Potem dodajemy mleko i gotujemy jeszcze minutkę.
- Przed zjedzeniem polewamy owsiankę syropem klonowym i posypujemy suszonym owocem morwy.
Pycha! U mnie królują owsianki na śniadanie w przeróżnych smakach. 🙂
super!
Zrobiłam to dziś rano na śniadanie. Mam bardzo dobrą wiadomość. Smakuje wyśmienicie. Polecam.
super, dziekuję za komentarz!