Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Gorąca czekolada jest jednym z moich ulubionych napojów. Zawsze gdy po nią sięgam to poprawia mi humor. Zazwyczaj przygotowuję gorącą czekoladę z dodatkiem ciasteczek lub cynamonu. Tym razem jednak postanowiłam nieco odmienić mój sprawdzony przepis. Dodatek bitej śmietany sprawił, iż mogłam poczuć się niczym w najlepszej kawiarni. Gorąca czekolada z bitą śmietaną to prosty i łatwy w przygotowaniu napój, który na pewno poprawi wam nastrój. Jest to napój, który jeszcze bardziej pokochacie. Gorąca czekolada z bitą śmietaną to doskonała propozycja na szybki napój, któremu nikt się nie oprze. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
50 g miodu
50 g cukru pudru
10 g śmietanfixu
Czekoladę łamiemy na kawałki. Mleko zagotowujemy z miodem. Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Ciepłą czekoladę przelewamy do wysokiego kubka. Dekorujemy bitą śmietaną.
goraca czekolada, bita śmietana
gorąca czekolada, bita śmietana
gorąca czekolada, bita śmietana
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj