marca 03, 2020

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Kanapki są jedną najczęstszych propozycji na małą przekąskę, szybkie śniadanie, gdy zaśpimy lub drugie śniadanie poza domem.
Nic dziwnego - są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego wygodne w jedzeniu poza domem (zwłaszcza, gdy nie mamy możliwości zjeść przy stole).

Najczęściej jemy kanapki z warzywami, żółtym serem lub wędliną.
Ja lubię jeść także kanapki z pasztetem 😊
Rzadko jednak kupuję gotowe pasztety - z założenia mam ograniczone zaufanie do produktów tak bardzo zmielonych, nigdy nie można być pewnym, co tam jest.
Wolę więc przygotować pasztet w domu - nie jest to trudne, a wychodzi pyszny i zdrowy dodatek do kanapki.


Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pasztety.

Tym razem przygotowałam pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek.

Pasztet z soczewicy i pieczarek - przepis

Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować:
  • 300g czerwonej soczewicy,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • pietruszkę,
  • 500g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki papryki,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżkę oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek i cebulę posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Marchewki i pietruszkę obierz, umyj, pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka i zalej wodą.
3. Dodaj do warzyw liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotuj 20 minut.
4. Po tym czasie dodaj przepłukaną na sicie soczewicę i gotuj do miękkości.
5. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę i czosnek, po czym dodaj pieczarki, sól, pieprz i również przesmaż.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
7. Przecedź ugotowane warzywa (ale zachowaj wodę z gotowania), wrzuć do malaksera, dodaj zawartość patelni i zmiksuj.
8. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze raz.
9. Do masy dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę wody, w której gotowały się warzywa.
10. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i piecz przez 1 godzinę. Na dno piekarnika możesz włożyć naczynie z wodą, żeby pasztet piekł się na parze i wyszedł bardziej puszysty.
11. Po przestudzeniu wyjmij pasztet z foremki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger