Żeberka w warzywach

Składniki:

ok. 1 kg żeberek

1/2 fenkuła

1/2 pęczka jarmużu (ok. 130 g)

250 g brukselski

czubryca czerwona

czosnek niedźwiedzi suszony

ostra papryka

maggi

ocet balsamiczny

pieprz ziołowy

kminek mielony

jarzynka

Przygotowanie:

Żeberka pokroić i posypać przyprawami, skropić maggi i octem balsamicznym i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Fenkuł poszatkować, jarmuż dokładnie umyć i posiekać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na warzywach ułożyć kawałki żeberek. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Z brukselek odciąć dół i podzielić w miarę możliwości na listki, tak przygotowana brukselka traci sów specyficzny smak, którego nie niweluje na przykład pokrojenie jej w ćwiartki. Brukselką posypać mięso, oprószyć słodką papryką i jarzynką, przykryć i piec jeszcze godzinę. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego 🙂

żeberka w warzywach

Dodaj komentarz