Składniki:
ok. 1 kg żeberek
1/2 fenkuła
1/2 pęczka jarmużu (ok. 130 g)
250 g brukselski
czubryca czerwona
czosnek niedźwiedzi suszony
ostra papryka
maggi
ocet balsamiczny
pieprz ziołowy
kminek mielony
jarzynka
Przygotowanie:
Żeberka pokroić i posypać przyprawami, skropić maggi i octem balsamicznym i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Fenkuł poszatkować, jarmuż dokładnie umyć i posiekać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na warzywach ułożyć kawałki żeberek. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Z brukselek odciąć dół i podzielić w miarę możliwości na listki, tak przygotowana brukselka traci sów specyficzny smak, którego nie niweluje na przykład pokrojenie jej w ćwiartki. Brukselką posypać mięso, oprószyć słodką papryką i jarzynką, przykryć i piec jeszcze godzinę. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego 🙂