Na moim blogu jest już kilka przepisów na ciasta bez pieczenia. Są to głównie ciasta przygotowywane na herbatnikach lub krakersach z kremem na bazie serka mascarpone albo budyniowym. Dzisiaj postanowiłam coś zmienić i mam dla was ciasto truskawkowe na gofrach. Jest ono niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Takie ciasto możecie przygotować z innymi owocami, na przykład wiśniami, borówkami albo malinami. Wówczas musimy dobrać odpowiedni smak galaretek i dżemu. Ciasto truskawkowe na gofrach na pewno was zachwyci!
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.
Składniki:
- 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów
- 400 ml śmietanki 30%
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 250 g świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego (450 g)
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Dodać dżem. Podgrzać i dokładnie rozmieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać gofry.
- Śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami jogurt i miksować. Na końcu małym strumieniem wlać zimną żelatynę. Wymieszać. Masę śmietanową przelać na gofry.
- Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić w plasterki. Poukładać na cieście. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki do stężenia.
- Na ciasto wylać tężejącą masę truskawkową. Przykryć i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin).
ale super pomysł!