piątek, 12 grudnia 2014

Nototenia z gruszką i borówkami

Co prawda nototenie to rybki morskie, ale ponieważ mają neutralny smak ( nie są z tych pachnących ,, ostro,, morzem) to często przygotowuję je podobnie do ryb słodkowodnych.
Jeden zestaw smaków zdecydowanie mi pasuje i to zarówno do ryb jak i drobiu czy mięsa. Zioła, przyprawy i owoce. A by nie zakłócać nuty smakowej używam oleju kokosowego ( kupiłam twardy-zastygły).



Czas: 20 minut

Składniki:

2 małe nototenie
1 twarda gruszka
2 gałązki świeżego rozmarynu
sól do smaku
grubo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 plaster cytryny
2 łyżki syropu Amaretto *
2 pełne łyżeczki konfitury z borówek do mięs
2 łyżki oleju kokosowego **
mąka do oprószenia

Oskrobać nototenie. Rozciąć od strony brzucha ,odciąć i odrzucić płetwy brzuszne . Umyć ryby. Posolić. Skropić sokiem z cytryny.
Gruszkę przeciąć na pół. Usunąć ostrożnie gniazdo nasienne. Obrać połówki gruszki. Ułożyć w małym garnuszku. Zalać wodą . Dodać syrop amaretto, plaster cytryny i gotować na pół miękko.
Osuszyć nototenie. Przełożyć przez rybki gałązki rozmarynu. Posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć rybki na rumiano z obu stron.
Gruszki wyjąć w syropu. Odsączyć. W puste miejsca po gniazdach nasiennych nasypać grubo zmielonego pieprzu i nałożyć konfitury z borówek.
Podawałam nototenie z połówkami gruszki wypełnionymi borówkami i usmażonymi na rumiano ugotowanymi wcześniej ziemniakami.
* Dodałam syrop Amaretto bo gruszka nabiera pysznego migdałowego posmaku , ale jeśli nie mamy możemy dać trochę cukru i kilka kropli olejku migdałowego.

** Można użyć innego , ale proponuję łagodny np. słonecznikowy, z pestek winogron.

Brak komentarzy: