Składniki:
250 g mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie suchych drożdży
75 g ugotowanej kaszy gryczanej
dodatki:
1 kulka mozzarelli light
pomidorki koktajlowe
1 cebula
250 g pieczarek
ketchup
słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz, jarzynka
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, wbić jajko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Na koniec połączyć z kaszą. Ciasto jest dosyć luźne, ja wyrobiłam je w robocie. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę i pieczarki podsmażyć bez tłuszczu do odparowania nadmiaru płynu, doprawić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić na 12 kwadratów. Przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Każdy kwadrat posmarować ketchupem, nałożyć po łyżce podsmażonych pieczarek, pokrojonego pomidorka i trochę startej mozzarelli. Wierzch posypać papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Smacznego 🙂
Skąd pomysł na kaszę do ciasta? To nie jest typowe ciasto na pizze 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Została mi z obiadu, więc dodałam do ciasta, zawsze to jakiś pomysł, żeby nie marnować jedzenia 🙂
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo fajne ciasto, pizza itp 🙂 Super!
PolubieniePolubienie
A dlaczego odchudozne?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jedna ma około 200 kcal, więc jak na pizzę to nieźle 😉
PolubieniePolubienie