Można w ten sposób przygotować pałki, piersi lub jak ja skrzydełka kurze. Ja bardzo lubię mięsko ze skrzydełek, jest soczyste i pyszne. Przygotować je dzień wcześniej.

chrupiące skrzydełka

Przygotowanie mięsa – skrzydełka oczyścić, przeciąć na pół. Ja zawsze obcinam i wyrzucam tą najmniejszą część. Dla mnie tam nic nie ma tylko skóra, ale to już zależy od Was. Zostawiam tylko te dwie większe części od skrzydełek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.  Włożyć do miski, wlać jogurt i dokładnie wymieszać żeby wszystkie skrzydełka były w jogurcie. Zostawić na noc w lodówce lub na kilka godzin.

Paluszki pokruszyć na bardzo małe kawałeczki, nie zrobić mąki. Ja zmieliłam je w thermomix. Kilka razy zatrzymywałam pracę thermomix żeby sprawdzić jak wyglądają paluszki. Wyjąć mięso z jogurtu i obtoczyć w paluszkach.

Smażenie – ja upiekłam je w Airfry, ale można w piekarniku nagrzanym do 220. Ustawić piekarnik na pieczenie górne lub grill. Bardzo dobre i jeszcze bardziej chrupiące będą pieczone w głębokim oleju, ale u mnie już nikt takich nie chce jeść. Wszyscy na diecie 🙁

skrzydełka

Można podać z różnymi sosami np – słodko kwaśny chili, majonezowo ketczupowy itp.

Pyszne, chrupiące. Polecam