Ziemniaki to bez wątpienia nasz ulubiony zimowy składnik. Dania z nimi rozgrzewają i sycą. Dawno jednak nie jadłam podsmażanych ziemniaków i postanowiłam to zmienić. Z pieczarkami, papryką, czerwoną fasolą i całą masą aromatycznych przypraw obiad smakował wyśmienicie :)
- 5-6 średnich ziemniaków
- 200 g pieczarek
- żółta papryka
- 100 g czerwonej fasoli z puszki
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oliwy z pieprzem
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki kminu
- pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki pikantnej
- szczypta chili w płatkach
- szczypta soli
- świeża natka pietruszki
- opcjonalnie guacamole jako dodatek
Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Na oliwie i maśle podsmażamy pieczarki.
Gdy nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną paprykę, odsączoną fasolę oraz wszystkie przyprawy.
Podsmażamy, aż papryka zmięknie, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażamy całość.
Podajemy z guacamole, posypane natką pietruszki.
Smacznego :)
3 komentarze
Pięknie wygląda! Gdy zostaną mi ziemniaczki z dnia poprzedniego lubię je przesmażyć na patelni – zupełnie nowy smak :)
Świetny przepis. Właśnie jestem w pracy i zastanawiałam się co przygotować na obiad.Szczególnie, ze pogoda nie jest zbyt dobra i szczerze nie mam dzisiaj ochoty na wychodzenie do sklepu. A tutaj przepis, do którego mam w domu wszystkie składniki :)
Tak wiec pewnie przygotuję go na obiadek.
Licze na więcej takich prostych przepisów obiadowych dla zapracowanych!
Mmm.. aż ślinka cieknie. Uwielbiam pieczarki. Super przepis! :-)