sobota, 22 lutego 2020

Ziemniaczana sałatka - Kartoffelsalat


Bardzo tania, szybka w przygotowaniu, smaczna warzywna sałatka, w której główną rolę pełnią nasze polskie ziemniaki otoczone czerwoną cebulą i kiszonym ogórkiem. Potrawa kuchni niemieckiej oraz kuchni pozostających pod wpływami niemieckimi. Świetny dodatek do każdego rodzaju mięsa, również grillowanego.

Składniki:

800g ziemniaków
4-5 kiszonych ogórków
2 czerwone cebule
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki dobrze wyczyścić i ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i pokroić w większą kostkę.

2. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.

3. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Sałatkę przed podanie schłodzić w lodówce aby smaki się przegryzły.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz