piątek, 21 lutego 2020

Naleśniki budyniowe (waniliowe)


I kolejny pomysł na urozmaicenie naleśników. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie budyniu (dokładnie wykorzystałam proszek budyniowy o smaku waniliowym) i jogurtem naturalnym. Naleśniki są nieco grubsze, a zarazem miękkie w smaku. Wymagającą odrobinę dłuższego czasu smażenia, ale nie przypalają się. Uwaga: podczas ich smażenia po całym mieszkaniu roznosi się piękny zapach wanilii! Takie naleśniki będą idealnie smakować ze słodkimi dodatkami, np. powidłami śliwkowymi, musami owocowymi. Do naleśników specjalnie nie dodałam cukru ani soli, ponieważ podałam je niemowlakowi do jedzenia.


Składniki na 12 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 mały jogurt naturalny (150 g)
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (40 g)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki masła (25 g)
3 jajka



Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski przełożyć wszystkie składniki na naleśniki. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu). Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy się zarumienią od spodu (uwaga: 1 naleśnik = 3/4 chochli ciasta).


Przygotowywanie ciasta naleśnikowego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz