środa, 19 lutego 2020

ZDROWE "PĄCZKI" WEGAŃSKIE Z PIEKARNIKA

Kilka dni temu moja 5,5 latka spytała mnie, co to jest pączek. Wywołało to we mnie mieszane uczucia. Żal, rozbawienie, wstyd i duma zarazem. Człowiek uczy się przez doświadczenie, więc zamiast tłumaczyć dałam spróbować ...domowych, zdrowych (a na pewno o niebo ZDROWSZYCH niż tradycyjne) miękkich w środku, chrupiacych na zewnątrz, z pyszną konfiturą truskawkową PĄCZKÓW (lub - dla czepialskich - a'la pączków) PIECZONYCH na bazie mąki orkiszowej. Zjedliśmy po 4🙈. Całą blachę na jednym posiedzeniu, więc PYSZNE są! Komu przepis???



Składniki na 15 pączków:

500 g mąki orkiszowej (lub z samopszy bądź pszennej eko)
1 szklanka mąki owsianej (lub innej),
1 1/3 szklanki "mleka" roślinnego  (u mnie owsiane waniliowe),
100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (lub oliwy),
3/4 szklanki cukru kokosowego,
9 g suchych drożdży,

Dodatkowo:

15 łyżeczek konfitury (u mnie truskawkowa),
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy.

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy "mleko" podgrzane do temperatury 40 stopni i olej (100ml). Zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 h lub dłużej. Następnie rozwałkowujemy ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 - 1 1/2 cm. Odklejamy papier. Wycinamy szklanką koła w cieście. Nakładamy ma każde koło po 1 łyżeczce dżemu. Formujemy w kule/pączki. Pączki nakładamy na blachę obficie wysmarowaną olejem (3 łyżkami). Każdego pączka polewamy po 1 łyżeczce oleju. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Smacznego! 🍩🍩🍩

4 komentarze: