Kiedy masz stos starych przejżałych bananów, jest tylko jedna rzecz, która przychodzi na myśl… chleb bananowy! Jest to skuteczny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. A posiadanie słodkiego smakołyka to dodatkowy bonus.

Tutaj pokażemy Ci jak szybko i łatwo możesz zrobić najsmaczniejszy chleb bananowy. Przeczytaj więc, jak przetwożyć przejżałe banany (im bardziej brązowe/czarne tym lepiej).

Składniki a chleb bananowy:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, puree
  • 75 g masła, miękkie
  • 1 jajko
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 210 g mąki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać mąkę, sodę i sól. Przesiej i odłóż.
  2. W dużej misce wymieszaj roztopione masło ze zmiażdżonymi bananami (po prostu zetrzyj je widelcem).
  3. Wymieszać z cukrem, lekko ubitym jajkiem i ekstraktem waniliowym.
  4. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wymieszać ręcznie, widelcową lub łyżką kuchenną, aby połączyć składniki.
  5. Ciasto przełóż do pojemnika do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia o wielkości 10 cm na 20 cm. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ° C lub do czasu, aż drewniany patyczek będzie suchy. I trzymaj go w piekarniku, aż piekarnik ostygnie (przez około godzinę).
  6. Wyjmij, schłódź dalej w formie. A potem możesz go podawać.
  7. Smacznego!

Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na wypieki.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).