Jambalaya z kiełbasą to pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy, prosty do przygotowania, bogaty w smaku.

Jambalaya to danie kuchni kreolskiej, którego głównym składnikiem jest ryż oraz warzywa i dodatki na jakie akurat mamy sezon. To danie trochę zbliżone do hiszpańskiej paelli czy włoskiego risotto.

Moja dzisiejsza jambalaya aromatyzowana jest kiełbasą i pomidorami – dodatki te sprawiają, że danie zyskuje na smaku. Fajnie więc sprawdzi się na obiad lub kolację.

 

 

 

PRZEPIS JAMBALAYA Z KIEŁBASĄ

Składniki Jambalaya z kiełbasą:

  • 500g kiełbasy parówkowej lub wędzonej
  • 2 cebule
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 szkl ryżu – ja użyłam brązowego okrągłego
  • 1 garść kapusty poszatkowanej
  • 5 szkl rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 puszki pomidorów siekanych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • chili
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 liść laurowy

 

 

Jak zrobić Jambalaya z kiełbasą:

  1. Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plastry.
  2. Następnie na kilku łyżkach oliwy podsmażamy kiełbasę minutkę aż się zarumieni.
  3. Potem kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy na nią posiekane cebulę, szklimy ją.
  4. W kolejnym kroku marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa razem z kapustą dodajemy na patelnie i przesmażamy.
  5. Następnie do warzyw dodajemy ryż, mieszamy wszystko.
  6. Potem do warzyw i ryżu dodajemy pomidory siekane i przecier pomidorowy, mieszamy.
  7. W kolejnym kroku dodajemy przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chili, paprykę słodką, oregano, liść laurowy, mieszamy wszystko.
  8. Po tym wlewamy gorący bulion i dodajemy kiełbasę, mieszamy.
  9. Finalnie danie przykrywamy przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-30 min aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki.
  10. Na końcu mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku.