poniedziałek, 17 lutego 2020

Szynkowe rulony z pastą jajeczno - pieczarkową


Łatwa i szybka w przygotowaniu efektowna, pachnąca szczypiorkiem przekąska z szynki i jajek na twardo połączonych z pieczarkami która świetnie sprawdza się na każdej imprezie.

Składniki:

12 plastrów szynki konserwowej
8 średnich pieczarek
5 jajek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
masło

Wykonanie:

1. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle, a następnie przełożyć do miski.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę, a  następnie przełożyć do miski z pieczarkami.

3. Do miski z pieczarkami i jajkami dodać majonez, posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

4. Pęczek szczypiorku umyć, osuszyć i obciąć do takiej długości żeby po ułożeniu na plasterku szynki z każdej ze strony wystawał około 2 cm.

5. Na każdym plasterku szynki ułożyć 3-4 szczypiorki, wyłożyć 2-3 łyżeczki pasty jajeczno - pieczarkowej i zwinąć w rulon. Zwinięty rulon przekroić na pół i wstawić do lodówki. Przekąskę podawać postawioną pionowo.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz