Bardzo smaczny delikatny deser. Mus wychodzi puszysty i delikatny. Można serwować go podając w małych słoiczkach dodając do tego małe kruche ciasteczko. Wykonanie w thermomix na dole.

deser

Żółtka i cukier ubić na puch za pomocą miksera. Około 5 minut. Masa musi zwiększyć objętość i nabrać bladego koloru.

Mleko wlać do garnuszka  zagotować, lekko przestudzić. Gorące mleko wlewać bardzo powoli  do masy jajecznej. Cały czas masę ubijać. Ponownie masę wlać do garnuszka i podgrzewać. Mieszać już wolniej. Nie wolno zagotować już masy. Masa powinna lekko zgęstnieć. Dodać połamaną drobno czekoladę. Czekolada misi się dokładnie rozpuścić i wmieszać w masę jajeczną.

deser

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać. Żelatyna powinna napęcznieć. Następnie wlać odrobinę wrzątki. Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wlać do masy. Wymieszać dokładnie.

Śmietanę ubić i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już łyżką i bardzo delikatnie.

Tak przygotowaną masę wlać do pucharków lub do słoiczków. I włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny. Masa musi zgęstnieć.

deser

Ja podałam z ciasteczkiem , ale nie podaje składników ponieważ nie wyglądały jak powinny :), ale smak był dobry 🙂

Naprawdę rewelacyjny deser. 

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać żółtka i cukier, nałożyć motylek, ubijać 5 minut, obroty 3,5,
  •  mleko zagotować, lekko przestudzić
  •  ubijać żółtka cały czas z motylkiem, obroty 3,5, nałożyć miarkę i powoli wlewać gorące mleko na przykrywkę naczynia
  •  zdjąć motylek, nastawić temperaturę na 80 C, czas 10 minut, obroty 2
  •  wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać 5 sekund obroty 5
  •  czekolada musi się rozpuścić
  •  przygotowaną żelatynę wlać do masy, wymieszać 2 sek, obroty 3
  •  Wylać masę do miski, naczynie umyć i dokładnie wysuszyć
  •  nałożyć motylek, wlać śmietanę i ubijać aż będzie sztywna, obroty 3,5
  • do gorącej masy jajecznej dodawać ubitą śmietanę. Dodawać po łyżce, mieszać delikatnie
  •  rozłać do pucharków
  •  wstawić do lodówki aż zgęstnieje