Makowiec

makowiec1

Ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • łyżka cukru
  • ok. 15 dkg margaryny lub masła
  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli

Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Masa makowa gotowa lub:

  • 500 g niebieskiego maku
  • kostka margaryny lub masła
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 100 g daktyli
  • 100 g fig suszonych
  • cukier wanilinowy

Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy.

Roztapiamy masło w garnku o grubym dnie. Dodać mak i podsmażać przez ok. 20-30 min. Dodać bakalie, miód cukier i cukier wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.

Na koniec wystarczy  rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C

makowiec2

Dodaj komentarz