lutego 13, 2020

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Dla wielbicieli czosnku to pozycja obowiązkowa na świątecznym/imprezowym stole:). Śledzie z czosnkiem i majerankiem zrobimy dosłownie w kilka chwil. Co prawda muszą odstać minimum dobę w lodówce, ale warto na nie zaczekać:). Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję płaty śledziowe w oleju - są równie smaczne a nie wymagają długiego moczenia. 



500g filetów śledziowych w oleju 
5 sporych ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1/4 szklanki oleju 
szczypta pieprzu 

1. Filety płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki. 
2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce do czosnku. Olej mieszamy z czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Przekładamy do niego śledzie, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika. 
3. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Najlepiej smakują po 2-3 dniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP