lutego 13, 2020

Kotlety z jajek

O tym, że mięso należy ograniczać mówi się dość dużo.
Ja, z pewnych względów, podchodzę do tego dość restrykcyjnie i mięso na obiad jest maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Choć jednak mięsko w jadłospisie jest limitowane, czasem ma się ochotę jednak na jakiegoś kotleta (zwłaszcza faceci u mnie w domu narzekają, że obiad bez kotleta to nie przecież obiad 😄).

Raz na jakiś czas oszukuję więc ich zmysł wzroku i przygotowuję takie oszukane kotlety 😁
Zazwyczaj robię je z warzyw, ale dzisiaj główną rolę grały jajka.

W ten sposób na obiad jest kotlet, a jednocześnie nie ma mięsa - i wilk syty, i owca cała.
Bo kto powiedział, że nie można jednocześnie mieć ciasteczka i zjeść ciasteczka?

Kotlety z jajek - przepis na 4-5 sztuk

Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować:
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki tartej bułki + tartą bułkę do panierowania,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

1. 5 jajek ugotuj na twardo, obierz, ostudź i rozdrobnij widelcem.
2. Do rozdrobnionych jajek dodaj jedno surowe jajko, 2 łyżki tartej bułki, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
3. Dobrze wyrób masę i uformuj z niej kotlety.
4. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety.

Czyż nie wygląda, jak klasyczny mielony? 😁

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger