Trójkąty półfrancuskie z jagodami
Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Trójkąty półfrancuskie z jagodami

Trójkąty półfrancuskie z jagodami to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka wypełnione pysznymi jagodami. Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta. Szybkie i naprawdę rewelacyjne.

Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące.

Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

2 dag drożdży

200g masła

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

Dodatkowo:

300 g jagód

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).

Jagody mieszam z cukrem pudrem.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10×10 cm) lub prostokąty (wtedy trójkąty będą miały nierówne boki, jak na zdjęciach).

Na każdym kwadracie układam łyżkę jagód, kwadrat składam na pół i zlepiam rogi.

Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.

Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Trójkąty półfrancuskie z jagodami najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieram się do jedzenia 🙂

Trójkąty półfrancuskie z jagodami

Trójkąty półfrancuskie z jagodami

Trójkąty półfrancuskie z jagodami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here