Serowe oponki
Bez pieczenia,  Ciasta,  Karnawał,  W 30 minut

Serowe oponki

Serowe oponki, czyli niekwestionowany bohater karnawału i wspomnienie z dzieciństwa. Szybki i pyszny deser, który najlepiej smakuje oczywiście na ciepło z cukrem pudrem.

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Składniki na około 25-30 oponek:

3 szklanki mąki

1 szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

250 zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka)

6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę)

2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

Olej do smażenia

Cukier puder

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Aby zrobić pyszne oponki składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne. Z ciasta formuję kulkę, którą kroję na dwie części i każdą część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem (lub malutką foremką) kółko lub inny kształt w środku (miałam małe serduszko, więc moje oponki mają też dziurkę w kształcie serduszka 🙂 ).

Na patelnię wlewam olej na wysokość około 2 cm i rozgrzewam (olej nie może być za gorący, żeby oponki się nie spaliły. Na 9 -stopniowej kuchence elektrycznej olej rozgrzewałam na 7,5). Następnie smażę oponki z dwóch stron na złocisty kolor. Oponki wykładam na ręczniki papierowe, a następnie posypuję cukrem pudrem. Serowe oponki gotowe. Najlepsze ciepłe.

Smacznego 🙂 

Serowe oponki
Serowe oponki
Serowe oponki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here