lutego 10, 2020

Sernik daktylowy z cynamonem na kruchym spodzie.

Dziś mam dla Was przepyszny sernik, na kruchym spodzie z musem daktylowym. Rozpływa się w ustach. To jeden z niewielu serników które ma się ochotę upiec kolejny raz. Polecam!


Składniki na spód; ( tortownica śr.28cm)
1,5 szkl mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ziarenka z 1 laski wanilii Skworcu

Składniki na nadzienie daktylowe;
40 dag suszonych daktyli bez pestek Skworcu
ok 300 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
pół łyżeczki cynamonu Skworcu
szczypta gałki muszkatołowej Skworcu

Składniki na masę serową;
70 sera twarogowego
3 jajka
3 łyżki gęstej śmietany

1 op. budyniu śmietankowego
10 dag masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
15 dag drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie;

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40 min.
Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Można też przepuścić przez maszynkę, jednak zblendowany również jest idealny.
Do masy serowej dodajemy cukier, jajka, proszek budyniowy, skórkę  pomarańczy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników.
Dno tortownicy 28 cm wykładamy papierem. Ciasto wałkujemy, dno i boki wykładamy nim. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy około 10 min. w temp 175C.

Daktyle drobno kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż sok lekko wyparuje. Na podpieczony spód wykładamy mus daktylowy. Następnie na wierzch wylewamy masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 60-75 min w temp. 160-170C. 
Odstawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 




Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Wspaniały sernik szkoda tylko że nie mogę jeśc daktyli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle można wymienić na inne owoce, śliwki albo figi...

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger