Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kremówka kawowa

Kontynuując temat ciast z kawą. Przyszła pora na kremówkę kawowa. Jest to nic innego, jak pyszne ciasto przełożone wyjątkowo prostym kremem kawowym i bitą śmietaną. Moim zdaniem jest to udana wariacja na temat klasycznej kremówki. Do tej pory u mnie w domu królowała tradycyjna kremówka z jasnym, waniliowym kremem. Jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmienić nieco smak. Dodając kawę rozpuszczalną do kremu nie tylko zmieniłam wygląd, ale również aromat i smak deseru. Kremówka kawowa to wyśmienity deser, który zaskoczy gości i sprawi, że prędko nie zapomną tego ciasta. Polecam!
Składniki:
650 ml mleka
380 g gotowego ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30%
200 g cukru
200 g masła
200 g cukru pudru
40 g kawy rozpuszczalnej kremowej
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
15 g śmietanfixu
3 żółtka
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Pieczemy pojedynczo obydwa płaty ciasta przez 15 minut w 190 stopniach. Studzimy. W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier, masło i kawę rozpuszczalną. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i śmietanfix. Miksujemy. Na pierwszy płat ciasta układamy krem kawowy. Następnie bitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
kawa, bita śmietana, kremówka
kremókwa, bita śmietana, kawa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj