Coś na walentynkową kolację? Proste Caprese z mozarellą w kształcie serc

Coś na walentynkową kolację? Proste Caprese z mozarellą w kształcie serc

Sałatki Caprese raczej nie muszę nikomu przedstawiać. Banalnie prosta, włoska sałatka w moim domu pojawia się zawsze latem, gdy dojrzałe pomidory upominają się o zjedzenie 🙂

Caprese to też doskonała propozycja na coś lekkiego i chłodzącego zmysły 😉 W wersji walentynkowej wystarczy wykroić z mozarelli serduszka – taka mała zmiana, a wywoła uśmiech na twarzy bliskiej osoby 🙂

Polecam też zamiast oliwy i pieprzu użyć sosu balsamico – te połączenie smaków jest po prostu obłędne!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Pomidory umyj, wykrój twarde części i pokrój na plasterki.
  2. Mozarellę odsącz z wody i pokrój na plastry. Możesz użyć foremki do ciasteczek i wyciąć serduszka 🙂
  3. Bazylię opłucz i zerwij z gałązek listki.
  4. Na talerzach ułóż plasterki pomidorów na zmianę z serduszkami z mozarelli.
  5. Ułóż listki bazylii.
  6. Całość polej sosem.

Składniki

  • pęczek bazylii
  • 4 pomidory
  • 2 opakowania 250 g Mozzarella di Bufala
  • odrobina oliwy lub sos balsamico (bardzo polecam z sosem 😉 )

Wykonanie sosu GLASSA ACETO BALSAMICO

  1. Wlej ocet balsamiczny na niewielką patelnię albo do niewielkiego garnuszka.
  2. Garnuszek postaw na duży ogień i gotuj do momentu, gdy odparuje połowa objętości.
  3. Pod koniec gotowania wsyp do octu szczyptę soli i pieprzu.
  4. Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego i wymieszaj do rozpuszczenia.

Składniki

  • 75 ml octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz