Wołowina z czerwoną fasolą

Wołowina z czerwoną fasolą to fantastyczne danie obiadowe, które zasyci nas na długo. Bardzo aromatyczne, wołowina rozpływa się w ustach. Marynowanie mięsa przed przyrządzeniem robi swoje, jest bardzo smaczne. Danie podane w towarzystwie ryżu, u mnie dodatkowo podałam sos słodko kwaśny, który uwielbiamy. Ale to oczywiście tylko sugestia. Doskonale sprawdza się surówka z kapusty pekińskiej ze świeżą papryką zieloną ,czerwoną . Pyszne, smaczne i kolorowe, zapraszam do przepisu:))

Składniki

  • 700 g rumsztyku wołowego, pokrojonego w paski lub kostkę

Marynata

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

dodatkowo

  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 żółta pokrojona w paski
  • 230 g konserwowych pędów bambusa
  • 3 łyżki czerwonej fasoli w całości lub pokrojonej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej 3 łyżki

W misce plastikowej lub szklanej wymieszać marynatę. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na min 2 h( można na noc) Mięso odsączyć marynatę zachować.

Na głębokiej patelni rozgrzać  część oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany partiami wrzucać mięso smażyć, aż zbrązowieje ale w środku będzie jeszcze czerwone. Wyjmować na papierowy ręcznik, odsączyć nadmiar tłuszczu i przełożyć do miski.

Rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dokładamy pędy bambusa i fasolę.

W marynacie i 2 łyżkach wody wymieszać mąkę kukurydzianą na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i całość połączyć. Mięso przełożyć na patelnię z warzywami, dodać sos i dusić, na wolnym ogniu do miękkości mięsa.  Podawać z ryżem, świeżym pieczywem lub innymi dodatkami, według uznania.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *