Szukaj na tym blogu

czwartek, 6 lutego 2020

Surówka z kiszonych buraczków

Odkąd zaczęłam kisić buraczki sama, pokochałam ich smak 😊 Piję zarówno zakwas jak i wyjadam plastry buraków i chrupię na zdrowie 😍 Drobno poszatkowane i połączone z rukolą, jabłkiem, cebulą i prażonym słoneczkiem dają przepyszny efekt 😋 Nie wspominam nawet o walorach zdrowotnych, bo to oczywiste, że taka sałatka to witaminowa bomba.



Składniki:
-kilka plastrów kiszonych buraków
-1 mała słodka cebula lub posiekana garść szczypiorku
-garść rukoli
-1 nieduże słodkie jabłko
-1 płaska łyżeczka cukru
-garść pestek prażonego słonecznika 
-olej lub oliwa do skropienia lub łyżka majonezu


Szatkujemy w drobne paski buraki i jabłko. Można to zrobić za pomocą tarki z dużymi oczkami lub użyć krajalnicy do warzyw.  Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli jesteście  w posiadaniu ostrej cebuli, zalecam sparzyć wrzątkiem na sitku i odstawić do odparowania. Wszystko razem połączyć i wymieszać z cukrem. Odstawić na 5 minut w celu zintegrowania się cukru ze składnikami, po czym połączyć z rukolą, skropić kilkoma kroplami oleju lub oliwy ( ewentualnie dodać majonez) i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Posypać prażonymi pestkami słonecznika. Taka surówka może być idealna na kolację jako samodzielne danie albo stanowić dodatek do mięsa np. smażonej piersi z kurczaka.

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie ta surówka jest dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie surówki :) Buraki super się sprawdzają jako dodatek do mięsa, u mnie najczęściej właśnie tak podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie kiszone buraczki łączę również ze świeżo startym chrzanem, odrobiną cukru i są wtedy mega wyraziste :)

      Usuń
  3. Buraczki i jabłko to najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń