kotlety ziemniaczane z pieczarkami

7008

składniki:
500 g ziemniaków, ugotowanych
125 g pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy, dodajemy do cebuli i razem smażymy, aż nadmiar wody wyparuje z pieczarek. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Możemy delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki ugniatamy na gładką masę. Dodajemy usmażone pieczarki z cebulką, jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Z masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony. Podajemy z mięsem i ulubionymi surówkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here