Żeberka w miodzie


żeberka w miodzie
Wieprzowina bardzo jest jednym z bardziej popularnych gatunków mięs, szczególnie zachwycają żeberka. Pyszne, mięciutkie rozpływają się w ustach.

Składniki
·        1 kg ładnych żeberek wieprzowych,
·        olej rzepakowy.
Marynata
·        2 cytryny,
·        3 łyżki miodu,
·        2 łyżki sosu sojowego
·        2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
·        Świeży tymianek
·        Sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Żeberka umyć, oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki.

Marynata
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty, następnie nacieramy żeberka marynatą. Mięso wkładamy na 24h do lodówki .Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy wszystkie kawałki żeberek. Obsmażone kawałki żeberek układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do miękkości. Pod koniec pieczenia przykrywamy żeberka folią aluminiową, by zachować soczystość mięsa.



Brak komentarzy: