poniedziałek, 3 lutego 2020

Lizaki bezowe

Dzisiaj witam Was lizakami bezowymi.
Takie lizaki będą świetną dekoracją tortu.
Robią lizaki możemy zrobić też mini beziki i ja tak zrobiłam.
Oczywiście kolory dowolne, jakie tylko chcecie.
Wystarczy podzielić pianę i odpowiednio zabarwić na różne kolory.
A potem kwestia czy wyciskamy kolory osobno czy łączymy je ze sobą.
Sekretem dobrych bez jest dokładne ubicie białek i rozpuszczenie się cukru.
W przeciwnym razie cukier, który się nie rozpuścił będzie płynny i bezy nie będą dobrze upieczone a potem wysuszone.
Tak więc tu liczy się czas i cierpliwość.
A potem to już z górki.
A teraz zapraszam po przepis.

Lizaki bezowe



Lizaki bezowe


Lizaki bezowe - składniki


100 g białego cukru
3 białka 
1 szczypta soli


Lizaki bezowe - przygotowanie


Białka ubijać ze szczyptą soli zaczynając od najniższych obrotów.
Gdy białka wyraźnie się spienią dodawać po łyżce cukru i zwiększać obroty aż do najwyższych.
Gdy cukier się rozpuści dodawać kolejne porcje cukru i ubijać do momentu aż piana będzie lśniąca i bez wyczuwalnego cukru.
Najlepiej sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozetrzeć w palcach.
Jeśli będzie wyczuwalny cukier ubijać aż piana będzie gładka.
Następnie pianę podzielić na porcje i dowolnie barwić barwnikiem spożywczym ( możecie zrobić same białe ).
Piekarnik nastawić na 110 stopni.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blasze ułożyć w odstępach skrócone patyczki do szaszłyków i wyciskać na jednym z końców coś na kształt lizaków.
Resztę piany wyciskać tworząc małe beziki.
Bezy trzymać w piekarniku przez 90 minut a potem uchylić drzwiczki i zostawić bezy aż do wystudzenia piekarnika.
Gotowe lizaki i beziki schować do szczelnego pudełka lub woreczka strunowego usuwając w miarę możliwości powietrze.
Bezy można przechowywać przez 2 tygodnie.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.