piątek, 31 stycznia 2020

Tartaletki a la Snickers



Kruche tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika.

Składniki:

Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła ekstra
60g cukru pudru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
bułka tarta
masło do wysmarowania formy

400g masy krówkowej kajmak
140g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 36%
180g orzechów ziemnych

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Orzechy uprażyć na suchej patelni.

3. Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć masę krówkową, polać czekoladową polewą i posypać orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz