piątek, 31 stycznia 2020

Naleśniki na kefirze - miękkie i puszyste


Trudno mi w to uwierzyć, ale...od jakiegoś czasu stałam się naleśnikoholikiem 😋 Dzisiaj zachęcam Was do usmażenia naleśników wraz z dodatkiem kefiru, które są miękkie i puszyste. Jeżeli naleśniki chcecie podać z wytrawnym nadzieniem to pomińcie cukier. 


Składniki na 8 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka gęstego kefiru
1 szklanka wody lub mleka
1 łyżka zwykłego cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli



Do miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli i cukier. Wbić jajko. Wlać kefir, wodę i olej. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto pozostawić na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu, jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią bąbelki. (uwaga: 1 naleśnik = 1 chochla ciasta).


Etapy przygotowywania naleśników kefirowych





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz