Tarta Z Budyniem Czekoladowym I Kruszonką

by - 2/01/2020 12:01:00 AM

Kto kocha budyń czekoladowy, kruszonkę i kruche ciasto na pewno pokocha ta tartę ;)









Składniki na formę 25 cm

Ciasto kruche:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 %
  • 90 g masła
  • esencja waniliowa
Warstwa budyniowa:
  • 750 ml mleka (może być roślinne)
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
Dodatkowo:

  • garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone)

1. Budyń gotujemy tak jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka lub napoju roślinnego, następnie przykrywamy folią i odstawiamy aż ostygnie.
2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
3. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię i chowamy do lodówki na 30 min.
4. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty.
Na ciasto wykładamy budyń, na budyń owoce i na sam koniec posypujemy kruszonką.

Tartę pieczemy w 190 stop. przez 35-40 minut.

Podobne Posty

1 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych