Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO

Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO – Bardzo smaczny torcik z chrupiącym ciastem francuskim, masą owocową i kremem na śmietance. Wygląda pięknie, apetycznie, ładnie pachnie i jest delikatnie waniliowy. Do jego przygotowania użyłam puree z marakui (kupiłam przez Internet), ale puree można zastąpić sokiem brzoskwiniowym, bananowym lub innym owocowym w pomarańczowym kolorze. Torcik jest szybki i uważam, że prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „pyszne ciasta na Boże Narodzenie”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO

Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
Ciasto:
około 500g ciasta francuskiego – użyłam dwa opakowania ciasta francuskiego każde po 275g
Lukier do ciasta:
150g cukru pudru
około 4-6 łyżek likieru advocaat
Masa owocowa:
1 puszka moreli w syropie lub brzoskwiń (puszka około 850ml)
250ml puree/soku z marakui (można zastąpić sokiem brzoskwiniowym lub bananowym, ananasowym)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1-3 łyżki cukru pudru (należy dosłodzić do smaku, czasami sok z marakui może trafić się bez dodatku cukru)
Krem:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
250g serka mascarpone
Dodatkowo:
około 40-50g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 210°C na funkcji góra – dół.

2. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego okrąg o średnicy około 26cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15-17 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

3. Rozwinąć drugie ciasto francuskie i wyciąć z niego okrąg o tej samej średnicy co pierwsze ciasto. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Okrąg pokroić na 8-10 trójkątów, patrz FILM. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tak samo jak pierwsze ciasto przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Lukier do ciasta:
4. Cukier puder przełożyć do miski dodać 4 łyżki likieru i wymieszać mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać jeszcze 1-2 łyżki likieru i znów wymieszać mikserem.

5. Trójkąty z ciasta francuskiego maczać z jednej strony w lukrze i odstawić na 5 minut. Następnie przenieść je na czystą podkładkę lub papier do pieczenia i odstawić na godzinę, aby lukier wysechł.

Masa owocowa:
6. Morele osączyć i pokroić je na małe kawałeczki.

7. Do rondelka wlać około 150ml soku z marakui i postawić na ogniu zagotować. Do pozostałego soku dodać budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz pokrojone morele, dokładnie wymieszać, odstawić na około 15 minut do ostygnięcia.

Składanie torcika:
8. Na paterze położyć cały okrąg z ciasta francuskiego i na wierzch wyłożyć masę owocową, wyrównać, patrz FILM.

Krem:
9. Do miski wlać śmietankę dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

10. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M) lub szprycy i na wierzchu ciasta wycisnąć krem, patrz FILM (krem można również wyłożyć łyżką).

11. Czekoladę przełożyć do miseczki i roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli roztapiamy w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady, należy uważać, aby jej nie przegrzać).

12. Roztopioną czekoladę przełożyć do foliowego woreczka i odciąć róg woreczka, patrz FILM. Trójkąty z ciasta francuskiego ozdobić czekoladą, robiąc na nich cienkie paseczki. Następnie można je odstawić na około 15 minut, aby czekolada trochę stężała.

13. Na wierzchu torcika poukładać ozdobione trójkąty z ciasta francuskiego, patrz FILM.
Torcik najlepiej podawać w dniu, w którym został przygotowany.

Udanych wypieków :)

Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz