Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek):
- ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm
Nadzienie 1:
- ok. 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- wanilia
- garść rodzynek
Nadzienie 2:
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
- 4 łyżki cukru
- łyżka masła
Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie. Jak tylko mleko się zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki – pamiętajcie by zmniejszyć ogień pod garnkiem bo budyń bardzo łatwo przypalić. Po zdjęciu z ognia dodajemy trochę rodzynek.
Tak przygotowany budyń wkładamy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, który składamy na pół.
Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe.
Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C.
Truskawki r grudniu – pyszności 🙂