Warstwowe słoiki to nie tylko pomysł na zdrowe i smaczne danie, ale również możliwość wykorzystania produktów z lodówki, tzw. resztek.
Tak powstał ten deser, trochę zwariowany w doborze składników, ale dzięki temu nic się nie zmarnowało! Połówka mango, granatu, resztka serka ricotta, trochę innych dodatków i tadam!
Prezentujemy kolorowe słoiczki deserowe lub śniadaniowe.
Składniki na 2 słoiki o pojemności 0,5 l
Mus gryczany
6 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków gryczanych
1 łyżka syropu z agawy
Mus matcha
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki serka ricotta
1/2 łyżeczki herbaty matcha w proszku
1 łyżka soku z limony
1 łyżka syropu z agawy
Pozostałe składniki
nasiona granatu z 1/2 owocu
mus z 1/2 mango
6 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej
miąższ z 1 marakuji
WYKONANIE
W pierwszej kolejności w osobnych naczyniach mieszamy ze sobą składniki na dwa musy, gryczany i matcha.
Następnie układamy w dwóch słoikach warstwy według kolejności:
- mus gryczany
- nasiona granatu
- mus z mango
- kasza jaglana ekspandowana
- mus matcha
- miąższ marakuji
To nie tylko deser, to również zdrowe i smaczne śniadanie, które możemy zabrać do pracy. Wystarczy ułożyć warstwy w słoiku wieczorem, słoik zakręcić i schować do lodówki.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.